dieta-w-anemi-portal-medyczny

Skuteczna dieta w anemii

Autor

Dieta w anemii

Stosując się do diety można wyleczyć niedokrwistość, czyli anemię. Choroba ta jest spowodowana nieprawidłowym odżywianiem lub znaczną utrata krwi. Dieta ta ma na celu jest zwiększenie podaży białka zwierzęcego, żelaza i witamin, ze szczególnym naciskiem na witaminę C. Witamina C ułatwia przyswajanie żelaza, co jest najistotniejsze w walce z anemią.

MLEKO I PRZETWORY MLECZNE

  • Zaleca się podawanie w małych porcjach, ze względu na to, że jest sycące i osłabia apetyt. Świeże mleko zastępujemy kefirem lub mlekiem zsiadłym.
  • W diecie dla anemików można uwzględnić twaróg i ser.

PEŁNOWARTOŚCIOWE BIAŁKO

  • Żywienie w niedokrwistości obejmuje spożycie jaj oraz mięsa z naciskiem na podroby, takie jak wątroba i nerki. Także zupę gotujemy na wywarze z kości i mięsa, ale także ryb oraz jarzyn. Dobrze jeśli zupy mają kwaskowaty smak, który pobudza apetyt chorego.
  • Białko w postaci surowego befsztyku tatarskiego i dieta bogata w pieczone bądź duszone mięsa jest jak najbardziej pożądana.
  • Anemia wymaga by białko stanowiło ok 1, 6 g na 1 kg ciała( na dobę). ⅓ tego budulca musi stanowić białko zwierzęce.

OWOCE I WARZYWA

  • Przy niedokrwistości ogromne znaczenie ma podawanie surowych warzyw i owoców, które są źródłem składników mineralnych i witamin.
  • Surowe owoce na deser lub galaretki zawierające żelatynę są również wskazane.
  • Soki przygotowujemy z marchwi i jabłek.
  • Ciecierzycę spożywamy co najmniej jeden raz w tygodniu.

NA DESER

  • Należy unikać bardzo słodkich ciast, ponieważ osłabiają apetyt. Pieczone jabłka będą dobrym rozwiązaniem. Można pozwolić sobie czasem na szarlotkę, do produkcji, której nie dodajemy cukru, bądź dodajemy go mało.

Do głównego posiłku można pozwolić sobie na lampkę czerwonego wytrawnego wina. Węglowodany spożywamy tak, jak w przypadku zdrowej osoby. W diecie przy anemii należy pamiętać aby unikać powtarzalności potraw, muszą być urozmaicone. Nie powinny być mdłe, lecz dobrze doprawione, raczej na ostro niż słodko. Ich smak musi być wyrazisty.
Powyższy sposób odżywiania będzie służył także krwiodawcom, którym pozwoli na regenerację krwi.

Przy dużej niedokrwistości konieczna jest kontrola lekarza, który przepisze preparaty wspomagające walkę z anemią.

Zostaw Komentarz

Your email address will not be published.

Może Ci zainteresować

fizjoterapia-kraków